BELED-WEYN 'e İlaç Yardımı
07 Nisan 2020

15 Ocak 2018 tarihinde Somali Federal Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’ndan Hastane Yönetimi’ne yazılan yazıda 05 Aralık 2017’de Beled-weyn bölgesinde kolera salgınına bağlı olarak 405 kişinin etkilendiği ve iki kişinin de öldüğü belirtilerek acilen tıbbi malzeme ve ilacın sağlanarak bölgeye sevk edilmesi gerektiğine dair yardım talep edilmiştir.

Söz konusu bölgeye malzemeleri teslim etmek, gerekli tıbbi tedavileri yapmak ve bölge hakkında gerekli incelemeleri yapmak üzere görevlendirme yapılmıştır. Osman Yılmaz-İdari ve Mali İşler Müdürü, Nursen Palaz - Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, Fartun Sharif Mohamed Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı, Dr. Abdulkadir Sağdıç-İç Hast. Uzm., Dr. Hussein Mahdi Ahmed - İç Hast. Uzm., Dr. Abdirrahman A. Osman-İç Hast. Asistanı, Zakariya Mohamed Nor - Hemşire 15.02.2018 tarihinde saat 08.30’da Birleşmiş Milletler tarafından kiralanan uçakla Beled-weyn’e gitmişlerdir:

Görevlendirilmiş hastane personeli dışında ekibe Mogadişu Sağlık Bakanı Genel Müdürü Saido ve Fehlil adında iki Somalili yetkili de ekibe dâhil oldu. Kiralanan uçakla saat 9,45 civarı Beled-weyn havalimanına varıldı. Havalimanında içlerinde UN sorumlusu Kenan adında Hindistanlı bir yetkili, UN Somali Koordinatörü Abdullahi Versame, Beledweyn valisi, Hastane Direktörü Dr. Ahmed Xalif ve bir grup basın mensubu tarafından karşılandık. Karşılama esnasında gönderilmiş olan yaklaşık 20.000 Dolar civarında hibe edilen tıbbi sarf ve ilaç malzemeleri uçak kargodan indirilerek yetkililere teslim edildi. Havaalanında kısa bir konuşma yapıldı. Hastanemiz adına yapılan konuşmada hastanemizin misyonu ve geliş amacımız anlatıldı. Daha sonra konvoy halinde hastaneye doğru hareket ettik.

Hastane ziyaretinden sonra hastane bahçesinde bir basın toplantısı yapıldı. Hastane direktörü Dr. Ahmed Muallim, UN Sorumlu Koordinatörü AbdullahiVersame, UN Sorumlusu Kaan adlı kişi ve Beled-weyn Sağlık Bakanı Abdi Muallim birer teşekkür konuşması yaptılar.Hastane adına yaptığımız konuşmada Beled-weyn’e geliş amacımız, misyonumuz ve hem ülke hem de hastane olarak her zaman Somali halkının yanında olduğumuz ifade edildi.

Yapılan konuşmalar arasında Beled-weyn hastanesi doktoru Dr. Hasan , bir anestezi cihazı ve ameliyat masasına acilen ihtiyaçları olduğunu belirtmişlerdir.

Hastaneden ayrılırken hastane direktörü Dr. Ahmed Xalif İngilizce ve Somalice yazılı bir belge sunmuştur.Yazıda hastane olarak en çok karşılaştıkları sorunlar ve beklentilerden bahsedilmektedir. Bu bağlamda beklenti olarak tıbbi malzeme ve ilaçlara çok ihtiyaç duyduklarını, 3 aylığına gönderecekleri ameliyathane çalışanı ve acil servis çalışanlarının hastanemizde eğitilmelerini ve her ay gönderecekleri 3 hastayı bedava tedavi etmemiz talep edilmiştir. Söz konusu talep yazısı ekte sunulmuştur.

Hastaneden ayrıldıktan sonra Somali çalışanlarımız Dr. Hüseyin Mehdi, Dr Abdurrahman A.Osman ve Hemşire Zekeriya Muhammed hastanede bırakılarak saat 13:30 dolaylarında geldiğimiz uçakla Mogadişu’ya dönüş yapılmıştır.